image
RECEPTI

Biftek u umaku od smrčaka

Najbolje pečurke svakako treba pripremati s najboljim mesom.

Sastojci

  • 500 g bifteka
  • 300 g smrčka
  • 1 dl suvog crnog vina
  • 1 dl goveđeg bujona
  • 2 šoljice pirinča
  • 1 šoljica sušenog voća (grožđice, brusnice, naseckane kajsija, indijski orah)
  • 2 ljutike, 2 čena belog luka, peršun, ruzmarin
  • maslinovo ulje, puter
  • So, biber

Priprema

Korak 1

Biftek odrezati na 4 jednaka dela, posoliti, pobiberiti, u tiganju na vrućem ulju pržiti zajedno sa grančicom ruzmarina 3 do 4 minuta sa svake strane. Izvaditi ruzmarin i spremiti u toplu rernu dok se priprema umak.

Korak 2

U istom tiganju dodati malo putera, sitno nasjeckanu ljutiku i dinstati nekoliko minuta dok ne omekša.

Korak 3

Dodati na kolutove narezane smrčke, na listiće narezani beli luk, malo promešati i politi s vinom. Kad se vino malo osegne dodati kašicicu mediteranskih trava, posoliti, pobiberiti. Uliti goveđi bujon i kuvati još 7 do 10 minuta dok se umak ne iskuva.

Korak 4

Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, kad je skuvan procedite. U tiganj na zagrijan puter stavite sušeno voće i kratko dinstajte, dodajte pirinač i dobro promešajte.

Korak 5

Tople bifteke servirajte prelivene s umakom od smrčaka i prilogom od pirinča sa sušenim voćem. Sve posuti sitno naseckanim peršunom.

RECEPTI

Pogledajte sve recepte

image