
Biftek u umaku od smrčaka
Najbolje pečurke svakako treba pripremati s najboljim mesom.
Sastojci
- 500 g bifteka
- 300 g smrčka
- 1 dl suvog crnog vina
- 1 dl goveđeg bujona
- 2 šoljice pirinča
- 1 šoljica sušenog voća (grožđice, brusnice, naseckane kajsija, indijski orah)
- 2 ljutike, 2 čena belog luka, peršun, ruzmarin
- maslinovo ulje, puter
- So, biber
Priprema
Korak 1
Biftek odrezati na 4 jednaka dela, posoliti, pobiberiti, u tiganju na vrućem ulju pržiti zajedno sa grančicom ruzmarina 3 do 4 minuta sa svake strane. Izvaditi ruzmarin i spremiti u toplu rernu dok se priprema umak.
Korak 2
U istom tiganju dodati malo putera, sitno nasjeckanu ljutiku i dinstati nekoliko minuta dok ne omekša.
Korak 3
Dodati na kolutove narezane smrčke, na listiće narezani beli luk, malo promešati i politi s vinom. Kad se vino malo osegne dodati kašicicu mediteranskih trava, posoliti, pobiberiti. Uliti goveđi bujon i kuvati još 7 do 10 minuta dok se umak ne iskuva.
Korak 4
Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, kad je skuvan procedite. U tiganj na zagrijan puter stavite sušeno voće i kratko dinstajte, dodajte pirinač i dobro promešajte.
Korak 5
Tople bifteke servirajte prelivene s umakom od smrčaka i prilogom od pirinča sa sušenim voćem. Sve posuti sitno naseckanim peršunom.
Pogledajte sve recepte
