image
Narodna imena pečuraka

Carski vrganj

Za mali broj gljiva koji nas narod poznaje u upoterbi je veliki broj mikonima kao što je Carsk vrganj. Ovaj neobičan podatak govori o maštovitosti naroda u davanju imena gljivama, ali u isto vreme govori i o nemogućnosti lakog medjusobnog sporazumevanja kada su gljive u pitanju pa čak ni onih stanovnika koji žive u dva susedna sela.

Kada je u pitanju odredjena oblast, jednostavna statistika pokazuje da zapadna Srbija prednjači u poznavanju gljiva, pa su na prvom mestu Tara, Valjevo i okolina, a po tom slede krajevi iz istočne i jugoistočne Srbije.

Što se tice značenja narodnih imena gljiva ona najčešće predstavljaju neka njihova stvojstva: stanište, način rasta, boju, sličnost sa životinjama, ljudima, predmetima, zbog čega se beru i kako se obradjuju.

Boletus edulis Bull. : Fr. letnji vrganj 

Narodna imena pecuraka se zovu mikonimi.

image

Carski vrganj sličnosti

Raste od kraja maja do kraja oktobra u listopadnim i četinarskim šumama; može se zameniti sa gorkom žučarom (Tylopilus felleus) ili otrovnom ludarom (Boletus satanas).

Carski vrganj – Mikronimi

Čavurka (Valjevo); debela (okolina Valjeva); međedara (Lještansko kod Bajine Bašte); medvedara (Rudnik, Tara, Valjevo); ovan (Masurovci kod Babušnice); prodajka (Gornja Dobrinja, Mionica, Užička Požega,); prodavnjača (Brajkovac i druga sela oko Lazarevca); rezanac (Užice); slatki vrganj (među beogradskim gljivarima koji razlikuju nekoliko vrsta vrganja); sokolčići (planina Plana kod Crne Trave); sololovi jaganjci (planina Plana kod Crne Trave); top (Romanija); varganj (Srem i severozapadna Bosna).